Piękny talerz to prawdziwe dzieło sztuki!
Piękny talerz to prawdziwe dzieło sztuki!

Sztuka stołu, piękno i elegancja. Niby drobiazg, ale jakże ważny. Sprawia, że jedzenie nie służy tylko zaspokojeniu podstawowej ludzkiej potrzeby, ale pieści zmysły, rozbudza emocje i wzmaga apetyt. Ileż przyjemniej i smaczniej zjeść z pięknego i do tego fantastycznie udekorowanego talerza.

Zastawa stołowa, bo o niej dziś kilka słów, to nieograniczony wachlarz asortymentowy. Zwłaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy do tego miana aspiruje tak naprawdę  wszystko. Już nie tylko talerze, miski czy półmiski. Zdarza się, że w lokalach, zwłaszcza w tzw. hipsterskich, jako naczynie do serwowania może być użyta doniczka, przekrojona wzdłuż butelka czy... but.

Klasyka jednak sama się wybroni. Najbardziej popularnym materiałem wykorzystywanym do produkcji zastawy stołowej to oczywiście porcelana. Wymyślili ją już w IIw. p.n.e. Chińczycy. Nazywa się ją często protoporcelaną. Bardziej zbliżoną do dziś znanej porcelany formę uzyskała mniej więcej 10w później, gdy produkty zaczęto wypalać. Wynikiem tego było wytworzenie naczyń białych, delikatnych, a przede wszystkim niemal przeźroczystych.

Porcelana to połączenie kilku glinek, głównie kaolinu i skalenia oraz kwarcu. Temperatura wypału dla produktów szkliwionych oscyluje w granicach 1280-1440stopni Celsjusza.

Zmodyfikowany rodzaj porcelany, zwany super vit stworzyli Anglicy (min. Churchill China), uzupełniając skład mieszanki o kilka składników, z których najważniejszym jest tlenek aluminium. Ten związek chemiczny powoduje, że już i tak doskonałe cechy porcelany (duża wytrzymałość mechaniczna, wysoka odporność na działanie czynników chemicznych i nieprzepuszczalność dla cieczy i gazów) jeszcze się spotęgowały.

Kolejnym wartym wspomnienia rodzajem porcelany jest Bone China (porcelana miękka), w której kwarc zastąpiono mączką uzyskaną ze spopielonych bydlęcych kości. Dzięki zastosowaniu tego składnika porcelana zyskała ponadprzeciętne właściwości transparentności i delikatności, a także odporność mechaniczną.

Kamionka to z kolei wyrób ceramiczny otrzymywany z gliny z dodatkiem szamotu lub piasku kwarcowego, wypalany w temp max 1200stopni. Glazura, którą pokryte są naczynia kamionkowe, uzyskiwana jest dzięki pokryciu surowych produktów solą kuchenną lub innym sproszkowanym materiałem tuż przed wypałem. Wytrzymałość produktów z kamionki jest bardzo wysoka, jednak nie tak duża jak w przypadku porcelany.

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Kurier) już od 500,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl